Den ingusjiske människorättsaktivisten och före detta oppositionsledaren Maksjarip Ausjev dödades idag, söndag, när bilen han färdades i träffades av ett kulregn på en landsväg i Ingusjiens grannrepublik Kabardino-Balkarien i ryska norra Kaukasus.

Ausjev, en lokal affärsman, var tidigare engagerad i opposition mot regeringen i Ingusjien och drev bl a internetsajten ingushetia.ru, där man rapporterade om kidnappningar och övergrepp, efter det att förre ägaren Magomed Jevlojev skjutits till döds under polisarrest i fjol. Numera drivs den vidare under ingushetia.org, medan ingushetia.ru är republikregeringens officiella sida. Tatiana Loksjina vid ryska Human Rights Watch säger enligt Associated Press att Ausjev började engagera sig aktivt i människorättsfrågor efter det att hans egen son kidnappats 2007. Sedan dess har han utsatts för olika typer av repressalier; arrestering, husrannsakan och, enligt egen utsago, ett kidnappningsförsök för en månad sedan.

Ingusjien (tidigare även Ingusjetien) är Rysslands till ytan minsta delrepublik med en halv miljon invånare, belägen mellan Nordossetien och Tjetjenien, vilket Ingusjien var en del av fram till Sovjetunionens upplösning. Till skillnad från tjetjenerna, som språkligt och kulturellt är mycket närstående (båda tillhör de så kallade nach-språken, en gren av de nordostkaukasiska språken), valde man dock att skriva på federationsavtalet med Ryssland och undvek direkt inblandning i de två förödande krigen där. Däremot utbröt ett kortare gränskrig med Nordossetien i början av 1990-talet och stora flyktingströmmar från Tjetjenien samt den gemensamma historien har gjort att man liksom i grannrepubliken haft ett starkt stöd för diverse motståndsrörelser.

Men på sistone är bilden av situationen i Ingusjien inte lika enkel. Republiken styrdes under 2000-talet av Murat Ziazikov, en f d KGB-officer som blev starkt impopulär på grund av korruption och det ökande våldet. Därför utsåg i oktober i fjol Dmitrij Medvedev Junus-bek Jevkurov till republikens president. Sedan dess har också en del av oppositionen, inklusive Maksjarip Ausjev, bestämt sig för att samarbeta – på regeringstrogna ingushetia.ru gör Jevkurov idag ett officiellt uttalande där han uttrycker sitt deltagande med Ausjevs närstående och lovar att alla krafter skall sättas in för att klara upp dödsfallet. Han säger också att avsikten med dådet är att destabilisera situationen i republiken.

Det är något som de flesta redan anser har skett för länge sedan. Jevkurov var själv mycket nära döden efter ett bilbombsattentat den 22 juni i år och efter sju veckors vård i Moskva arbetar han fortfarande på att bli återställd.

Det finns alltså andra aktörer som inte ser med blida ögon på utvecklingen under Jevkurov. Oftast misstänks islamistiska rörelser, som dock ofta liksom i Tjetjenien underblåses av självständighetssträvanden. Ett exempel på den nya utvecklingen är att f d oppositionella ingushetia.org nu också utsätts för hot som antas härstamma från militanta rörelser. I sammanhanget nämns Ingusjiska Jama’at, en organisation som härstammar från det andra Tjetjenienkriget och antas vara del av Kaukasiska Fronten, som strävar efter att upprätta ett islamiskt emirat innefattande hela norra Kaukasus.

Vilka krafter som än ligger bakom dagens attentat har Norra Kaukasus ytterligare förvärrat sitt redan tragiska facit bara under de senaste månaderna vad gäller mord på rättsaktivister. I juli kidnappades och mördades den kända medarbetaren vid ryska människorättsorganisationen Memorial (som i veckan belönades med EU:s Sacharov-pris) Natalja Estemirova i Ingusjien och i augusti mötte Zarema Sadulajeva och hennes man, som arbetade med traumatiserade barn och ungdomar vid en hjälporganisation i Tjetjenien, samma öde. Inget av morden har hittills klarats upp.

One Response to Mänskliga rättigheter på liv och död i norra Kaukasus

  1. […] av Putin. Att Medvedev valde Junus-bek Jevkurov till hans efterträdare i oktober 2008 (se också tidigare inlägg) är ett tecken på nya prioriteringar både vad gäller ekonomi och ledarstil. Jevkurov har bland […]


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(geoiphits.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/share/php:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.9.11/bin-q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt:/usr/lib/php:/usr/php56/bin/) in /data/a/d/ad61b7a4-72d1-4739-9741-367f691592f5/forumeurasien.org/public_html/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37